Oricât de bine ar fi sudată o echipă, oricât de bine ar funcționa, există momente când aceasta întâmpină anumite obstacole. Important este cât de repede se trece peste ele și se redresează.

 

Munca în echipă e greu de măsurat. De ce? Pentru că are un impact asupra performanțelor organizației în moduri atât de cuprinzătoare și invazive încât este practic imposibil să o izolezi ca o singură variabilă.

“Nu Finanțele, nu Strategia și nici Tehnologia, ci Lucrul în Echipă este cel care rămâne avantajul competitiv, din două motive: pentru puterea pe care o are și pentru că este atât de rar întâlnit.”

                                                                                                                      – Patrick Lencioni, 2002

Voi cum vă asigurați că întreaga echipă simte că lucrează în echipă?

Voi cum vă asigurați că întreaga echipă are aceeași direcție și același obiectiv în minte?

Acestea sunt frumos scrise pe hârtie dar cum se manifestă efectiv în activitatea de zi cu zi?

Ce faci când ceva/cineva are o „fractură” la nivel de echipă?

a. Folosești „leucoplast” pentru o soluție pe termen scurt?

b. Aplici un „tratament complet” – o soluție pe termen lung? – Analizezi situația, vezi cauza, repari treapta ruptă care a provocat fractura, folosești un aparat gipsat de susținere și suport pentru o perioadă de câteva săptămâni și apoi ajuți persoana să reînvețe să meargă alături de ceilalți.

 

Patrick Lencioni spune în cartea sa „Cele cinci disfuncții ale unei echipe”, că rețeta pentru construirea unei echipe puternice și performante are 5 ingrediente.

 

Ingredientul principal pentru obținerea rezultatelor într-o echipă este construirea ÎNCREDERII.

Încrederea este acea siguranţă, pe care o au oamenii, referitoare la faptul că membrii echipei au cele mai bune intenţii şi că nu există motive pentru autoapărare sau pentru a deveni rezervaţi. Din nefericire, încrederea bazată pe vulnerabilitate nu poate fi atinsă peste noapte. E nevoie de experienţe împărtăşite în timp, în profunzime, de înţelegerea atributelor unice ale fiecărui membru al echipei.

 

 

De multe ori vorbim despre încredere ca și cum ar fi un lucru singular. Dar nu este. Încrederea este o relație între cel care inspiră și cel care acordă încredere. Cel care acordă încredere își asumă un risc iar cel care inspiră încredere e cel care face în așa fel încât să transmită încrederea. E ca o ecuație. Nu poate funcționa doar într-un singur sens.

Membrii echipelor care manifestă absenţa încrederii… 

     – Îşi ascund unii altora slăbiciunile şi greşelile;

     – Ezită să ceară ajutor sau să ofere un feedback constructiv;

     – Trag concluzii pripite despre intenţiile altora;

     – Ezită să acorde ajutor în afara propriei lor zone de responsabilitate;

     – Nu recunosc şi nu se folosesc de aptitudinile şi experiența celorlalți;

     – Pierd timp şi energie căutând să facă impresie;

     – Poartă pică;

     – Se feresc de şedinţe şi inventează motive pentru a nu-şi petrece timpul în compania celorlalţi.

Ai recunoscut simptome ale echipei din care faci parte?

 

Ne dorim echipe performante, dorim ca într-o echipă să obținem mai mult decât suma indivizilor, și știm că avem nevoie de timp pentru a construi încrederea. Dar trăim într-o lume cu un ritm rapid de evoluție și vrem să profităm de eventualele comenzi rapide și să construim încrederea mai repede. Oare este posibil?

 

Răspunsul meu este DA.

Pentru a ne asigura că membrii echipei au aceeași direcție și că toată lumea este implicată și angajată, vom lucra ca echipă pentru a construi Rețeta voastră despre misiunea echipei, rezultatele dorite, vom afla cum vom câștiga încrederea și care sunt punctele tari ale fiecărui membru al echipei.

 

 

Pentru a afla mai multe modalități de a face acest lucru, contactează-mă !